Hugo Pratt

EL CORTO MALTÉS.
Hugo Pratt ( 1927-1995 ) és un excel·lent dibuixant al qual dediquen una extraordinària mostra completa i ben documentada a la ciutat de Bolonya, al magnífic palazzo Pepoli . 
La primera sorpresa per a mi, que sóc llec en els fumetti o còmics, és que se li atorga, sense dubtar, categoria de clàssic. Per exemple, s’hi exposen totes les vinyetes originals de l’obra cabdal dita “Ballata del mare salato”, publicada en 1967 en la qual surt per primer cop el personatges del Corto Maltés, el mariner romàntic, alter ego estilitzat de l’autor, enigmàtic, seductor del qual se’n celebren els cinquanta anys com a personatge.   
Sobta veure-hi el traç encertat, la precisa composició de la pàgina, l’habilitat per narrar eficaçment...  
L’exposició relliga feliçment vida i obra. Se’ns mostra el seu afany de llibertat personal- expressada, en especial, en el viatge, però també en el gust de viure en ciutats llunyanes i portuàries, com ara Buenos Aires, o a la llacuna de Venècia, on nasqué . 
Sobta i fa obrir els ulls comprendre que Hugo Pratt ha estat un autor que ha fet evolucionar el còmic cap a la novel·la gràfica, cap a un llenguatge expressiu molt afinat, molt precís, poètic, versàtil. És un mestre perquè suggereix les interioritats psíquiques abissals de l’heroi. 
És obvi que la literatura- l’aventura, el viatge- són en les arrels imaginatives d’Hugo Pratt. Les cases on habità en la solitària vellesa són farcides de llibres en llocs meravellosament fantàstics, vora el mar. Del lligam entre observació i imaginació, entre lectura i vida, en sorgeix una obra encantadora. 
També és evident que Pratt comprèn molt bé l’ànsia de somiar de tot lector, de tot humà.
L’autor ha passat a la posteritat de les bandes dessinées per la creació d’un personatge : el Corto Maltés, però l’èxit de la sèries de llibres que li dedicà obscurí les seves altres nombroses creacions.
Hugo Prat fou un treballador infatigable. Dibuixà moltíssim. Publicà un sens nombres de còmics. És massa simplificador que només el recordem pel Corto Maltés. Tanmateix és així.
 Un bell reportatge, al final de l’exposició, escoltat amb un silenci sagrat, mostra la vitalitat de l’home, la seva capacitat de seducció, el gust per la vida, la seva capacitat per obtenir bons contractes amb els seus editors... 
Hugo Pratt fou un home que aconseguí un fet raríssim : la conjuminació d’una vida forta, intensa i la creació d’una forma gràfica de narrar- cinematogràfica, detallada, ben observada- que ha deixat una estela meravellosa.
En ell, l’arravatament vital i la trempera creativa es confonen.   

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Lectures per recordar ; lectures per recomanar.

El temps dels codonys. Lectures al club de lectura de la biblioteca d'Alpicat.

Els aforismes d'Antoni Seva.