HELLINGER.

RECONÈIXER EL QUE ÉS . 






PSICOLOGIA SISTÈMICA 

Portat per un curs de psicologia sistèmica, m’he abocat a una lectura inhabitual d’aquelles que et treuen llast . El volumet és una llarga entrevista divulgativa feta al psicòleg que ha posat en dansa les constel·lacions familiars com a mètode de cura de l’ànima. 
El psicòleg que duu a termes aquesta tècnica, prou conegut en el seu gremi, es diu Berg Hellinger. El volum es titula molt explícitament i clara, Reconocer lo que es .  Se n’han imprès  vuit reedicions des de l’any 2000. Després de llegir-lo, es comprèn que interessi tant .  

HELLINGER.

Hellinger és un savi. Posseeix una llarga experiència en el mètode. Comprèn molt bé certs aspectes de l’ànima , profunds, commovedors, que la racionalitat ignora. No es pot trivialitzar gens la seua lliçó ni la seua perspicàcia. Ajuda a treure llast sempre que se’n tingui una certa predisposició. Si un és escèptic, llavors millor dedicar-se a la pesca fluvial.
Hi ha algunes observacions molt estimulants sobre el concepte de fidelitat i d’infidelitat que van més enllà de les convencions. Hi ha els conceptes de vincle i de relació. Són revelacions que van més enllà de certes lliçons superficials de la moral. A vegades, llegint tens la impressió que se’t desvelen episodis del teu passat d’una manera inaudita.

DESTí.

A mi, cercant una voluntat de claredat, un dels efectes més importants que m’ha deixat en l’ànim és el respecte escrupolós a l’honor dels destins de les persones, també del destí dels pares. M’ha vingut a l’esment aquella alegre disposició de voler salvar o sanar els altres, que  a vegades ens anima quan ens adrecem a un amic o una amiga que pateix . Aquesta actitud que ell critica amb prudència exemplar, m’ha ajudat a entendre, a descobrir el destí - no pas  en el sentit de predestinació !-  i a entendre la profunda llibertat dels altres . I la pròpia !
De la mateixa manera intueixo la fonda arrel i  la força  potent que tenen les conductes – les pròpies i les dels altres. Com si el món semblés fet d’aire i, de debò, té arrels robustes i materials durs de pelar.

PROFESSORS.

Em pregunto, sorprès si deu ser que els professors, portats per la dèria d’ensenyar – i doncs , d’intervenir en les vides dels nostres alumnes-  escasses vegades ens plantegem amb plena consciència la llibertat i el destí dels altres. Hellinger expressa un respecte precís pel camí o destí de cadascú . Fins i tot en el cas d’estar errat.   Quantes vegades no ens hem deixat conduir per persones que ens estimaven i volien el  nostre bé – sentimental o material – i nosaltres no ens ho hem permès ?

Publicat a la revista "Lectura" del diari Segre. 



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Lectures per recordar ; lectures per recomanar.

El temps dels codonys. Lectures al club de lectura de la biblioteca d'Alpicat.

Els aforismes d'Antoni Seva.